subota, 10. prosinca 2016.

Lješnjak torta s kremom od vanilije




                                                     


   SASTOJCI ZA BISKVIT:

- 90 g mljevenih lješnjaka
- 5 bjelanjaka
- 100 g šećera
- 1/2 vrećice praška za pecivo 
- 75 g  HammerMuhle mix-svijetlog bezglutenskog brašna



                                                                      



 SASTOJCI ZA KREMU:

 - 125 g šećera

- 5 žumanjaka
- 25 g bezglutenskog brašna
- 25 g kukuruznog škroba (kupila ovdje: glutenbio.hr )
- 500 ml mlijeka(bez laktoze ili običnog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jušne žlice kokos maslaca (ili običnog po želji) 


                                                       



  
 PRIPREMA:

Za biskvit istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te mljevene lješnjake.
Smjesu izliti u kalup(ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm).
Pecite na 180 stupnjeva, 15 do 20 minuta(ovisno o jačini vaše pećnice). 


Za kremu stavite da mlijeko zakuha.

U međuvremenu mikserom pjenasto istucite šećer i žumanjke (dok ne bude blijedo i kremasto) pa umiksajte brašno i škrob.

Kad mlijeko zakuha polako ulijte pola mlijeka u smjesu žumanjaka i brašna, cijelo vrijeme miješajući (mikserom ili mutilicom, a bolje je mikserom, da vam se ne zgruda).

Sve to ulijte natrag u posudu s ostatkom mlijeka i vratite na laganu vatru i nastavite kuhati dok se ne zgusne, stalno miješajući pjenjačom.
Kad se počnu pojavljivati mjehurići ili kad je krema dovoljno gusta da se drži za kuhaču, krema je gotova.

Pazite da stalno miješate jer lako zagori. Najbolje je kuhati u posudi s debelim dnom.

Ostavite da se ohladi, ali pokrijte kremu prianjajućom folijom da vam se ne napravi kožica.

U hladnu možete umiješati izmiksani maslac.
A možete i dodati maslac ili kokosov maslac i u vruću, uz brzo miješanje da vam se ne separira.

A možete je koristiti i bez maslaca.

Dobar tek!
                


      

Nema komentara:

Objavi komentar