SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 90 g mljevenih lješnjaka
- 5 bjelanjaka
- 100 g šećera
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 75 g HammerMuhle mix-svijetlog bezglutenskog brašna
SASTOJCI ZA KREMU:
- 125 g šećera
- 5 žumanjaka
- 25 g bezglutenskog brašna
- 25 g kukuruznog škroba (kupila ovdje: glutenbio.hr )
- 500 ml mlijeka(bez laktoze ili običnog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jušne žlice kokos maslaca (ili običnog po želji)
- 100 grama čokolade
SASTOJCI ZA DOMAĆU NUTELLU:
-100 g lješnjaka,
- 200 g čokolade
-150 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
- 3 jušne žlice meda
-1 jušna žlica kakaa
PRIPREMA:
Lješnjake stavimo u kalup i kratko ispečemo u pećnici, ne samo zbog okusa, nego i da se lakše skine kožica.
Pečene protrljamo među dlanovima ili ubrusom dok ne skinemo svu kožicu.
Lješnjake ubacimo u blender i miksamo dok ne dobijemo pastu.
Na pari otopimo čokoladu i kakao, miješajući da se sve lijepo poveže,
pa dodamo u lješnjake.
U posudici pomiješamo kokosovo mlijeko i med pa ulijemo u smjesu lješnjaka i čokolade. Miksamo dok ne dobijemo lijepu kremastu teksturu.
*domaću nutellu kad napravite obavezno je ostavite na sobnoj temperaturi jer vam treba kremasta tekstura s njom mažete biskvit
PRIPREMA:
Za biskvit istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te mljevene lješnjake.
Smjesu izliti u kalup(ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm).
Pecite na 180 stupnjeva, 15 do 20 minuta(ovisno o jačini vaše pećnice).
Za kremu stavite da mlijeko zakuha.
U međuvremenu mikserom pjenasto istucite šećer i žumanjke (dok ne bude blijedo i kremasto) pa umiksajte brašno i škrob.
Kad
mlijeko zakuha polako ulijte pola mlijeka u smjesu žumanjaka i brašna,
cijelo vrijeme miješajući (mikserom ili mutilicom, a bolje je mikserom,
da vam se ne zgruda).
Sve
to ulijte natrag u posudu s ostatkom mlijeka i vratite na laganu vatru i
nastavite kuhati dok se ne zgusne, stalno miješajući pjenjačom.
Kad se počnu pojavljivati mjehurići ili kad je krema dovoljno gusta da se drži za kuhaču, krema je gotova.
Pazite da stalno miješate jer lako zagori. Najbolje je kuhati u posudi s debelim dnom.
Ostavite da se ohladi, ali pokrijte kremu prianjajućom folijom da vam se ne napravi kožica.
U hladnu možete umiješati izmiksani maslac.
A možete i dodati maslac ili kokosov maslac i u vruću, uz brzo miješanje da vam se ne separira.
A možete je koristiti i bez maslaca.
*Ja sam podijelila kremu na dva dijela i u jedan dio umiješala 100 g rastopljene čokolade.
Biskvit prvo namažete sa domaćom nutellom zatim stavite žutu kremu i na kraju kremu sa čokoladom.
Dekoracija po želji.
Dobar tek!
odavno su mi kazali da bih morala na bezglutensku ishranu, jer mi propadaju neuro receptori. Samo, uvek je lakše ovako. Tvoj je blog odličan podsticaj da ipak krenem...korak po korak...
OdgovoriIzbrišiHvala Kata na lijepim riječima. :)
IzbrišiNemam problema s glutenom ali poznajem ljude koji imaju. Zato uvijek spremim nešto i za njih da se ne osjećaju zakinuto. Tvoj blog i ova prekrasna torta su dokaz da uvijek postoji neko rješenje. Pa još ovako slasno... :)
OdgovoriIzbrišiJa uvijek kažem samo volje i želje sve da napraviti hvala Marija. :)
IzbrišiJao lješnjaci, prekrasnoća *.*
OdgovoriIzbrišiPrije par tjedana me je posjetila prijateljica koja ima problema s glutenom i prvi put smo svi solidarno kuhali i jeli potpuno bezglutensku hranu. Uspjela sam i brašno i paštu zamijeniti bezglutenskim proizvodima i baš sam bila zadovoljna rezultatom. A gosti poslasticama! Ovaj desert vrlo lijepo izgleda i pravi mi je izazov!
OdgovoriIzbrišiJoj što ovo primamljivo izgleda! :) Obožavam lešnike i sve sa njima. :)
OdgovoriIzbrišiJako fino i baš mi se sviđa. Ide na listu "isprobati". ;)
OdgovoriIzbrišiNego, šta mogu umesto ovog bezglutenskog brašna? Verujem da ipak mogu i obično?
Može Dragana ali mislim da bi trebalo staviti mrvicu više brašna jer bezglutensko brašno je dosta drugačije. Jedno 85 grama stavite ako radite sa glutenskim brašnom. Nadam se da vam se bude svidjela torta meni je ona najdraža.
Izbriši