subota, 30. siječnja 2016.

Savršene bezglutenske princeze / profiteroli




                                                           



Ove princeze su jako mekane, bolje rečeno pahuljaste, sočne i kremaste.


Možete raditi manje loptice pa puniti špricom iznutra pa ćete dobiti takozvane
 profiterole
(meni su ovakvi draži za jesti jer su kompaktniji)
 ili napraviti veće loptice kojima ćete prerezati vrh i dobiti klasične princeze.
Pažljivo ću opisati izradu tijesta, tako da možete bez straha  krenuti u izradu – odmah! :)
Krema nije klasični puding, već kombinacija pudinga i jaja pa oni koji ne smiju konzumirati jaja, 
samo napravite klasični puding od vanilije ili neku drugu kremu po želji 
(s mascarponeom, sa skutom, itd..)

Tijesto:
130 ml vode
Malo soli
30 g maslaca
30 g gustina 
(oboljeli od celijakije isključivo deklarirani gluten free)
70 g bezglutenskog brašna (koristila sam Schar Mix it)
2 srednja jaja
½ žličice praška za pecivo

Izrada tijesta:  

1. Vodu, sol i maslac stavite u posudu i zagrijte do vrenja.
 Kada zavrije, maknite s vatre i uspite brašno  (samo brašno bez praška za pecivo!)
brzo miješajući dok ne dobijete glatku smjesu (počet će se odvajati od posude). 
Vratite posudu na laganu vatru i miješajte još minutu (na dnu posude će se pojaviti „kožica“.

2. Tijesto prebacite u posudu te ubacujte 
jedno po jedno jaje koje ćete dobro izmiješati kuhačom
 (ubacite jedno jaje pa ga dobro izmiješate,zatim drugo,..)

Miješate dok se tijesto ne ujednači te postane glatko i sjajno 
**Ukoliko ćete povećavati količine pravilo je da dodaje te jaja dok se tijesto ne počne sjajiti,
 a pri vađenju kuhače iz tijesta ostaju šiljci.

3. Pustite tijesto da se malo prohladi i zatim dodajte prašak za pecivo
 ( dodajemo ga na kraju kad se tijesto ohladi kako ne bi prerano počeo djelovati).

4. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva.
 Tijesto ubacite u slastičarsku vrećicu  ili malo čvršću vrećicu za zamrzavanje 
kojoj ćete odrezati jedan vrh. 
Ovisno o veličini koju želite (računajte da će se tijesto dignuti i napuhati) 
istisnite loptice na papir za pečenje (preporučam veličinu malo većeg oraha). 
Ostavite prostora između loptica kako se ne bi slijepile kada počnu rasti. 
Pecite od 25 do 30 minuta 
(meni je optimalno 28 minuta,ali svaka je pećnica drugačija). 
Bitno je da prvih 20 minuta nikako ne otvarate pećnicu.





                                                            


                                 


Krema: 
 500 ml mlijeka
3 jaja
80 – 100 g šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
2 žlice rižinog brašna 
60 g maslaca

1. Od 500 ml mlijeka odvojite 50-ak ml 
koje ćete pomiješati s pudingom i brašnom, 
a ostalo mlijeko stavite kuhati. 
U manjoj posudi izmiješate puding,
 rižino brašno i malo šećera s mlijekom koje ste odvojili,
kako ne bi nastale grudice.
 U drugoj posudi izmiješate jaja s šećerom i njima dodate razmućeni puding. 
Kada se mlijeko dovoljno zgrije ubacite smjesu u njega brzo miješajući.
 Kuhate smjesu na laganoj vatri dok se puding ne skuha 
(par minuta, vidjet ćete da se krema zgusnula). 

Ohladite kremu i umiješate tučeni maslac u nju 
( ja sam nestrpljiva i ja ga ne tučem nego ga držim na sobnoj temp
 dok sve pripremam i ubacim ga u toplu smjesu). 
Bitno je da kremu ne miješate više energično kako se ne bi razvodnila.

Kada se krema stisnula i ohladila ubacite je u slastičarsku vreću 
(ako ćete raditi profiterole, stavite uski nastavak za punjenje, zabodite dno tijesta
 i napunite ga do kraja).

 Za princeze jednostavno prereži te vrh (ili po sredini) tijesta te stavljate kremu (možete i žlicom).
Po želji dodajte još tučeni šlag, preljev od čokolade i slično. 


                                                   


    







     

O meni

Autorica sam bloga My sweet affair koji je stvoren s ciljem da pokažem 
da zdravo ne mora biti i bezukusno, odnosno da ukusne slastice ne trebaju hrpe šećera 
da bi bile ukusne :)
 Zalutat će tamo i koja 'nezdrava' slastica jer smatram da u svemu treba postojati 
ravnoteža. Ovaj recept je tako negdje na sredini i zato ga volim. :)
 Inače obožavam naranče, cheesecake i čokoladu i s time me uvijek možete kupiti ;) 
Do nekog sljedećeg puta, veeeeelika pusa, Iva
















Nema komentara:

Objavi komentar